SwheelS Xtreme off road hoverboard met handige app.

AD.NL ‘Skateboards en SwheelS hoverboards hebben de toekomst’

AD.nl: “Nederlanders doen er goed aan zich de kunst van het skate- en hoverboarden eigen te maken. Steden als Rotterdam en Den Haag raken zo vol dat plekken in het centrum straks alleen nog maar op wieltjes bereikbaar zijn.”

Stedenbaan, het samenwerkingsverband waarin onder andere de Metropoolregio Den Haag Rotterdam en spoorbedrijf NS deelnemen, schrijft in zijn jaarlijkse toekomstvisie het gebruik van rollerskates, skateboards en hoverboards te stimuleren. Dergelijke vervoermiddelen kunnen de stedeling goed helpen bij het overbruggen van de ‘last mile’, het laatste stukje van een ov-halte naar de bestemming.
Stedenbaan voorziet dat in de toekomst werken, wonen, winkelen en recreëren nog meer dan nu binnen de stadsgrenzen gebeurt. De binnensteden veranderen daardoor in economische hotspots met veel mensen op een kluitje.

Hotspots
Nederlanders zullen wel blijven reizen maar dan vooral tussen de verschillende economische hotspots, bijvoorbeeld tussen de centra van Rotterdam en Den Haag. De samenwerkingspartners binnen Stedenbaan hebben zich tot doel gesteld dit te faciliteren met meer en frequenter rijdende treinen en bussen.

In tegenstelling tot veel futurologen ziet Stedenbaan bij het overbruggen van het laatste stukje geen rol weggelegd voor zelfrijdende taxi’s. ‘Om de stad aantrekkelijk te houden, is het wenselijk om het ruimtegebruik door auto’s verder terug te dringen,’ schrijft de club. Naast ‘organiseren dat mensen dicht bij centra wonen’ noemt Stedenbaan uitdrukkelijk ‘licht persoonlijk vervoer zoals rollerskates, skateboards en hoverboards’ als oplossing.

Op een volle accu kun je op een hoverboard al gauw 15 kilometer vooruit
– Patrick Wagemaker

Verboden
Oprichter Patrick Wagemaker van Swheels, dat via internet gemotoriseerde skateboards verkoopt, is in zijn nopjes met de steun van Stedenbaan. Helemaal omdat hoverboards nu nog niet officieel op de openbare weg mogen rijden. ,,Voor volwassen is dat een reden om van de koop af te zien. Nu kopen ze al wel hoverboards voor hun kinderen: voor op het schoolplein of op de camping. In theorie is het een prima vervoermiddel voor in de stad. Op een volle accu kun je al gauw 15 kilometer vooruit.”

In de ogen van Stedenbaan kunnen ook (huur)fietsen een belangrijke rol blijven spelen bij het overbruggen van het laatste stukje. In Rotterdam is het aantal metrostations waar een tweewieler kan worden gehuurd onlangs uitgebreid.

Lees het volledige artikel van AD.nl hier.

Related post